8 Ağustos 2008 Cuma

Mozilla, Aurora Arayüzlü Web Tarayıcısını Tanıttı




Gelecekte web tarayıcılarının nasıl görüneceğini merak ediyor olmalısınız. Bu şimdiden tahmin etmek zor ancak Mozilla Labs, Adaptive Path firmasıyla bir olup bir video yayınlayarak bu merakınızı gidermek istemiş.
Aurora bugün karşılaşabileceğiniz hiçbir tarayıcıya benzemiyor. Örneğin ekran üç boyutlu bir boşluk gibi düşünülmüş. Tüm web sayfaları bu üç boyutlu şekilsiz boşluğun üzerine homojen bir şekilde dağıtılmış. Bir web sayfası tam ekran yapıldığında chat (sohbet) pencereleri ve nesne biçimli menüler siz komut verdiğinizde ekran üzerinde belirli bir tarafa doğru hareket ediyor. Nesne biçimli programcıklar ekranın tüm kenarlarını kaplıyor.
En üstteki kenarda beliren nesneler sık kullanılan programları gösteriyor. Sol sütunda son kullanılan nesneler listelenmekte. Sağdaki sütun ise kullanıcının kendi hoşuna giden nesneleri barındırıyor ve son olarak alt kenardaki çubukta Mac OS-X işletim sistemine benzer şekilde tüm nesneler yer alıyor. Kullanıcılar tüm internet geçmişlerini Aurora'nın 3 boyutlu dünyası içinde görüntüleyebiliyorlar. Onlara erişmek için elbette derinlik (Z) ekseninden faydalanıyorsunuz. Birinci videonun sonunda figüran iPhone benzeri bir taşınabilir aygıtın ekranına dokunarak bilgisayarındaki tarayıcı işlemlerini bu cihaz üzerine aktarıp işine, evinin dışında herhangi bir yerden devam ediyor.
Elbette Aurora şimdilik sadece bir konsept. Mozilla genç geliştiricleri gelecek hakkında düşünce üretmeye teşvik etmek için bunun gibi çalışmaları sürdürecekmiş




Kaynak: PClabs.gen.tr

Hiç yorum yok: